Een implantaat tand laten steken? Dit moet je weten!

De kans is ontzettend groot dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat één of misschien zelfs meerdere van je tanden structurele schade heeft geleden. In dat geval spreekt het voor zich dat je op zoek zal zijn naar een oplossing om dit probleem te verhelpen. Een implantaat tand zou in dat geval zomaar één van de meest in het oog springende oplossingen kunnen zijn. Wanneer je kiest voor het laten realiseren van deze oplossing kan je rekenen op een aantal ontzettend interessante voordelen. Benieuwd wat deze voordelen nu precies zijn? Dat is precies hetgeen wat we je zeer graag willen laten ontdekken door middel van de informatie die je hieronder aantreft. 

Hoe verloopt een tandvervanging door middel van een implantaat?

Veel mensen stellen zich de vraag hoe zo’n implantaat tand behandeling nu precies verloopt. Voor het vervangen van een tand of een kies door gebruik te maken van een implantaat geldt in de praktijk dat het eigenlijk een standaardbehandeling is geworden. Voor het implantaat zelf geldt dat het eigenlijk een kunstwortel betreft. Deze wordt geplaatst onder het tandvlees. Op deze manier kan ze dienst doen als vervanger voor de natuurlijke wortel. Wanneer er een genezingsproces plaats heeft gevonden van tussen de 8 en 12 weken kan ervoor worden gekozen om een kroon op het implantaat te maken. Wanneer deze behandeling is afgerond zal je tot de vaststelling komen dat de kroon vergelijkbaar als andere tanden kan worden gebruikt evenals belast. In principe zal je geen verschil merken tussen enerzijds de implantaat tand en anderzijds de natuurlijke tand. Op vlak van uitstraling valt er eigenlijk al helemaal geen verschil op te merken.

Op welke voordelen kan je rekenen bij een implantaat tand?

De keuze voor een implantaat tand brengt in de praktijk een aantal interessante voordelen met zich mee. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat het bijslijpen van de buurtanden geen vereiste is. Dit zorgt ervoor dat deze tanden niet alleen hun sterkte, maar tevens ook hun vitaliteit blijven behouden. Het implantaat zorgt er ook voor dat het kaakbot behouden blijft. Daarnaast zal ook het tandvlees op haar oorspronkelijke niveau in stand worden gehouden. Wordt er gekozen voor het gebruik van een zogenaamde brug? Dan is het belang om te weten dat dit anders is. Bij een brug is het namelijk zo dat het kaakbot na verloop van tijd gaat slinken. Dit geldt niet alleen voor het kaakbot, maar ook voor het tandvlees.

Nog een niet onbelangrijk nadeel waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een brugconstructie heeft te maken met het feit dat, wanneer één van de pijlers ontstoken raakt of afbreekt, doorgaans de gehele constructie dient te worden verwijderd. Als de kroon op een implantaat aan vervanging toe is kan ze gewoon worden afgeschroefd. Vervolgens kan er dan gewoon een nieuwe kroon op het implantaat worden neergezet. Al deze verschillende nadelen van een brugconstructie hebben er in de praktijk voor gezorgd dat de keuze voor een implantaat tand voor heel wat mensen al snel is gemaakt.